Frågor & svar

Hur länge håller ett tak av takduk?
Takduk är ett hållbart material, och modern takduk beräknas vanligtvis att hålla i runt 30 år. Det är också kutym att ge 15 års materialgaranti för takduk.

Hur mycket underhåll kräver takduk?
En av de stora fördelarna med tak av takduk är att de kräver väldigt lite i form av underhåll, vilket gör dem mycket billiga i drift. Det är dock inte enbart en kostnadsbesparing utan innebär också att du inte behöver oroa dig för att det ska bli något fel med taket förrän det börjar bli dags att byta.

Gäller ROT-avdraget vid läggande av takduktak?
Ja, du kan använda ROT-avdraget vid läggning av takduk. Det innebär att du kan dra av halva kostnaden för själva arbetet (inte materialet). Normalt sett ska du inte behöva göra något för att detta ska ske utan det görs numera mer eller mindre per automatik.

Kan man lägga takduk själv?
Rent teoretiskt är det givetvis möjligt att själv lägga takduk, men i praktiken är det inte så. Takduk behöver svetsas fast på olika sätt, vilket kommer att innebära att du behöver olika specialverktyg för att utföra arbetet. Att försöka lägga takduk själv är något som inte rekommenderas, utan det bör alltid utföras av hantverkare som har den rätta kunskapen och utbildning.

Är inte takduk väldigt fult?
Detta är lite av en fördom, även om det i grund och botten givetvis är en smaksak. Modern takduk kan formges på flera olika sätt, och kan faktiskt se riktigt bra ut. Takdukens unika egenskaper används dock alltför sällan, och få hus byggs med tanke på att de ska ha tak av takduk, vilket gör att den inte alltid helt kommer till sin fulla rätt. Men du kommer att upptäcka att takduk nog kan se bra mycket bättre ut än du tror.

Vad kostar takduk?
Kostnaden för takduk är ungefär jämförlig med kostnaden för papptak, vilken brukar sägas ligga runt femtio till hundra kronor per kvadratmeter. Detta kan dock variera mycket beroende på kvalitet och andra faktorer. Generellt så brukar takduk anses vara en av de billigare alternativen när det kommer till tak.